Tarım alanları ve hatta içme suyu tehdit altında. Havadaki yakıcı koku, simsiyah çamura bulaşmış toprak ve baraj sularına karışan zehir nedeniyle madene yakın köylerde yaşayanlar siyanür korkusu yaşıyor.
2018 yılında yine derelere sızan atıklar nedeniyle balık ölümleri ve zehirlenmeleri yaşanmıştı. 2020’de ise atık borusu patlamış fakat sadece şirkete para cezası verilmişti.
Konuyla alakalı CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç; “Kılıçkaya Barajına siyanür akıyor. Hükümet bir an önce tedbir almak zorundadır. Buradaki suyun mutlaka analizi yapılmalıdır. Denetim yapın diyoruz. Denetim yapmazsanız bu havuzlar patlayabilir, çökebilir diyoruz. Nitekim Giresun Şebinkarahisar’da bunu yaşadık. 2018 yılında aynı yerde aynı facia yine yaşandı. 8 Milyon balık telef oldu.” Dedi.
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan ise “Kılıçkaya barajı aynı zamanda Kelkit çayına bağlı. Kılıçkaya barajındaki herhangi bir kirlenmenin doğrudan Kelkit çayına karışacağını biliyoruz. Bu bölgedeki zehirlenmenin tüm tarım alanlarına ve içme suyu kaynaklarında büyük etki yaratacağını biliyoruz. Keltik çayı çok geniş bir alanı ‘Reşadiye, Niksar, Erbaa’ ovasını suyuyla besliyor. O sular hem tarımsal hem de içme suyu olarak kullanılıyor. Bölge halkının endişesi sürerken Giresun Valiliği de bölgeden analiz için numuneler alındığını şirketin faaliyetlerinin de süreksiz durdurulduğunu açıkladı.”
ÖLÜ VE YARALI YOK
NESKO Madencilik AŞ’ye ait flotasyon tesisindeki zehirli atıkların depolandığı havuzların patlamasıyla bir iş makinası hafriyatın altında kaldı. Yaşanan patlama sonucunda can kaybı ve yaralı olmadığı kaydedildi.
“2018 YILINDA 8 MİLYONA YAKIN BALIK AYNI SEBEPTEN ÖLDÜ”
Yaşanan patlama sonrasında 2018 yılında da zehirli atıklardan kaynaklı bir patlama sonucu 8 milyona yakın balık ölmüştü.
KONU SİVAS’I DA İLGİLENDİRİYOR
Yaşanan bu çevre felaketi sadece Giresun ve Tokat’ı değil, Sivas ve Samsun ile birlikte Orta Karadeniz ve Kuzey İç Anadolu’nun tamamını ilgilendiriyor.