Sunumlar Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Huzur Şehri Tokat projesi sorumlusu Dr. Nurten Sandal Aktaş, Dr. Diyetisyen Burcu Çavdar ve TOGÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim dalı Dr. Öğretim üyesi Mehtap Solmaz tarafında yapıldı. Programa Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu da katıldı.
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, belediye olarak sosyal sorumluluk projelerine desteklerinin tam olduğunu belirtirken “Huzur şehri Tokat noktasında da şehri daha yaşanabilir, daha huzurlu bir hale getirmek için de adım attık. Atmaya da devam ediyoruz. Öncelikle kursiyerlerimize, kurs verenlerimize de teşekkürler” dedi.
Programda İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından katılımcılara şeker ölçümü de yapıldı. Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu da şekerini ölçtürdü. Yazıcıoğlu’nun şekeri normal ölçülerde çıktı.
Diyetisyen Çavdar: Beslenmeye karın doyurmak olan bakan bir toplumuz
Sağlıklı Beslenme üzerine yapılan sunumda Dr. Diyetisyen Burcu Çavdar, Sağlıklı besleme, obezite ve diyabet konularını ele aldı. Sağlıklı beslenmenin tanımını yapan Çavdar, “Biz biraz beslenmeye sadece karın doyurmak olarak bakan bir toplumuz. Biraz da karbonhidrat toplumuyuz, ekmek toplumuyuz. Karnımız doyduysa beslenmiş olarak kabul ediyoruz kendimizi. Ama sağlıklı beslenme aslında biraz daha üzerinde düşünmemiz gereken bir olay. Genel anlamda ben tanımını doğru öğrenmeye önemsiyorum. Çeşitli yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenmek diyorum. Peki ne demek bu? Çeşitli yeterli ve dengeli beslenmek. Besinler besin ögelerinden oluşuyor. Siz ekmeğe baktığımızda sadece ekmek karnını doyurur, sıcak, yumuk, güzelmiş diye bakıyorsunuz. Biz ekmeğe baktığımızda karbonhidrat görüyoruz. Ve vitaminler görüyoruz ve her birinin de vücudumuzdaki görevleri farklı farklı.” diyerek besin öğelerinden bahsetti.
Ev kazaları önemli bir halk sağlığı sorunu
Ev kazaları ile ilgili bilgiler veren TOGÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Mehtap Solmaz, “Ev kazaları evin içerisinde ya da evin çevresinde dediğimiz bahçe, garaj, ahır gibi yerlerde meydana gelen kazaları oluşturmakta. Bu kazalar önlenebilir olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu. Dünyada yaklaşık 27 milyon kişi bu kazalar nedeniyle hayatını kaybetmekte. Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 25 oranında her yıl bu kazalara bağlı yaralanmalar meydanda gelmekte. Örnekler olması nedeniyle biz evlerde alacağımız tedbirlerle bu kazaları ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanına oluşturma hedeflemekteyiz. Gerek evlerimizin, gerek işyerlerimizin hepimiz temiz olmasını isteriz. Bu temizliği sağlarken de pek çok kimyasal ürün kullanmaktayız. Bu ürünler yerinden fazla kullanıldığında sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili riskleri ve tehlikeleri de beraberimle getirmekteler. Aynı zamanda bu ürünler fazla kullanıldığında temizlikten ziyade kimyasal kirliliğe sebep olmakta. Aslında evde bulunan ürünlerimizle de temizlik sağlayabileceğimizi bu eğitimde halka öğretmek istiyoruz. Eğer kimyasal madde kullanıyorsak eldiven, maske, önlük, gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri alarak bu ürünleri kullanmalıyız. Ya da evsel ürünler dediğimiz limon, sirke, karbonat, çamaşır sodası, da gül suyu gibi ürünler kullanarak hem sağlıklı ve güvenli ürünler kullanırız hem de kimyasal kirliliği bu sayede önlemiş oluruz” diye konuştu.
Muhabir: Mihriban Koçaker