Baklagiller familyasının Cassia türüne ait bir bitki olan açlık otu, Arap coğrafyasında senna olarak tanınır. Bu bitki ülkemizde sinameki, deve gözü ya da erkek sinameki gibi farklı isimlerle de bilinir. Genellikle Çin, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde ve bazı Afrika ülkelerinde yetişen açlık otu, sıcak iklimi seven bir bitkidir.
Genel olarak laksatif etkisiyle bilinen açlık otu, bağırsak hareketlerini artırarak sindirim sistemi üzerinde etkili olur. Bu özelliğinden dolayı bitkinin yaprakları, çiçek ve meyveleri doktorlar tarafından müshil olarak kullanılır. Açlık otu özellikle kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları yaşayan kişiler tarafından da sıkça tercih edilir. Bu bitki aynı zamanda antibakteriyel, antioksidan ve antiinflamatuvar özelliklere de sahiptir.
Açlık Otu Ne İşe Yarar? Açlık Otunun Faydaları
Sağlık üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle geleneksel ve modern tıpta kendine yer bulan açlık otu, geniş kullanım alanlarına sahiptir. Genellikle sindirim sorunlarının tedavisinde kullanılan açlık otunun bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Doğal bir müshil olarak kullanılan açlık otu, bağırsakları yumuşatarak dışkının daha kolay atılmasını sağlar. Bu nedenle özellikle kabızlık sorunu yaşayan bireyler tarafından sıkça tercih edilir.
Açlık otu bağışıklık sistemini destekler ve metabolizmayı hızlandırmaya destek olur.
Toksinlerin ve atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Detoks etkisi yaratan açlık otu, bu yönüyle detoks çaylarında da sıkça kullanılır.
Bağırsak florasının sağlığını korur.
İdrar sökücü etkisi bulunur.
Bağırsakları temizleyerek kilo verme sürecini destekleyebilir. Bu nedenle genellikle diyet programlarında destekleyici bir bileşen olarak kullanılır. Ancak uzun süreli kullanımların neden olabileceği yan etkiler sebebiyle hiçbir zaman kilo verme amacıyla tek başına kullanılmamalıdır.
Antiinflamatuvar özelliğiyle bilinen açlık otu, vücuttaki ve özellikle bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Açlık Otu Nasıl Kullanılır?
Açlık otu, çeşitli şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. En yaygın kullanım şekli, yapraklarının kaynar suya eklenip demlenmesiyle elde edilen çay olarak tüketimidir. Özellikle kabızlık ve şişkinlik gibi şikâyetleri olan bireyler, bu bitkiyi çay formunda tüketmeyi tercih edebilirler.
Açlık otunun tadını ve kokusunu sevmeyen ya da çay olarak tüketmek istemeyenler için kapsül formu da bulunur. Ayrıca toz ya da sıvı formdaki açlık otunun suyla karıştırılarak kullanılmasıyla da bitkinin faydalarından yararlanmak mümkündür.
Açlık Otu Ne Zaman İçilir?
Açlık otu tüketimi için genellikle en uygun kabul edilen zaman gece yatmadan öncedir. Bağırsak hareketliliğinin gün içinde bireyi rahatsız etmemesi için de gece kullanımı daha faydalı olabilir.
Açlık Otu Etki Süresi
Açlık otunun etkileri genellikle kullanıldıktan yaklaşık 6-12 saat sonra ortaya çıkar. Ancak metabolizma hızı ya da vücudun açlık otuna verdiği tepki kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Açlık Otu Çayı Faydaları
Açlık otu çayı sindirim sağlığını desteklemesiyle bilinir. Özellikle şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlardan muzdarip olan bireyler tarafından sıklıkla kullanılır. Detoks etkisi sunan açlık otu çayı toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahip açlık otu çayının akne ve diğer cilt rahatsızlıkları üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Açlık Otu Çayı Demleme Tarifi
İlk olarak kurutulmuş açlık otu yaprakları, kaynar suya eklenir. Ardından demlenmesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Demlendikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzülür ve içerisindeki tortulardan arındırılır. Son aşamada isteğe bağlı olarak bal ya da limonla tatlandırılarak da tüketilebilir.
Hamilelikte Açlık Otu Kullanımı
Açlık otunun hamileler ve emziren anneler için güvenilir olup olmadığına dair yeterli bir araştırma olmadığından kullanımı önerilmez. Hamilelikte açlık otu tüketimi risk taşıyabildiği için bu bitkiyi tüketmeyi düşünen bireylerin mutlaka bir doktora danışıp onay almaları gerekir.
Editör: Hami İşler