mplantların en önemli avantajının uzun ömürlülük ve doğallık hissi olduğunu ifade eden Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Uzun süren bir tedavi süreci gerektirmesi ve kemik hacmi yetersiz hastalarda ek işlemler gerektirmesi ise dezavantaj olarak sayılabilir.” dedi. Protez dişlerin ise kısa sürede uygulanabildiğini dile getiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, protezlerin dezavantajı arasında zamanla gevşeme, takıp çıkarma zahmeti, çene kemiğinin erimesine katkıda bulunma ve diş eti sorunlarına neden olmalarını sıraladı.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, diş implantı ve protezler hakkında bilgi verdi, yaşlılarda hangi seçeneğin uygun olabileceği konusunda değerlendirme yaptı.
Eksik dişlerin yerini almak için çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalara diş implantı denildiğini hatırlatan Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Bu yapay kökler üzerine sabit dişler takılarak doğal diş hissi verilir. İmplantlar tek diş, birden fazla diş ya da tüm dişlerin eksikliğinde kullanılabilir.” dedi.
Protez dişin ise eksik dişlerin yerini almak için hazırlanan takılıp çıkarılabilen dişler olduğunu ifade eden Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Bunlar tam veya kısmi olabilir. Sabit protezler köprü gibi dişlere yapıştırılırken, hareketli protezler hastanın takıp çıkarabileceği şekilde yapılır.” açıklamasını yaptı.
İmplantlar uzun ömürlü, protezler ekonomik…
İmplantların ve protezlerin bazı avantajları ve dezavantajları olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, şunları söyledi:
“İmplantların en önemli avantajı uzun ömürlü olmalarıdır. Bununla birlikte doğal diş hissi verir, çene kemiğini korur, konuşma esnasında ve çene yapısında minimum değişiklik sağlar. Diğer dişlere zarar vermez, bağımsız bir çözüm sunar. Dezavantajları arasında, maliyetli olması, uzun süren bir tedavi süreci gerektirmesi, cerrahi bir işlem olduğu için iyileşme sürecinin uzun olması ve komplikasyon riski taşıması sayılabilir. Ayrıca kemik hacmi yetersiz olan hastalarda ek işlemler gerekebilir.
Protez dişler daha ekonomiktir, yapımı ve uygulanması daha kısa sürer. Çeşitli diş eksikliklerinde hemen uygulanabilir. Ancak hareketli protezlerde zamanla gevşeme, takıp çıkarma zahmeti olabilir. Çene kemiğinin erimesine katkıda bulunabilir ve diş eti sorunlarına neden olabilir. Konuşma ve yemek yeme konusunda zorluklar yaşanabilir.”
Kemik sağlığı, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi durumlar implant uygulanabilirliğini kısıtlayabilir
Yaşlı bireylerde hangi yöntemin kullanılacağının belirlenmesinde bazı faktörlerin etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Yaşlılarda genel sağlık durumuna bakılır. Kemik sağlığı, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi durumlar implantların uygulanabilirliğini kısıtlayabilir. Cerrahi işlemlere uygun olmayan hastalarda protez daha uygun olabilir.” dedi.
Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz diğer faktörleri de şöyle açıkladı:
“Yaşlı bireylerde kemik erimesi daha sık görülebilir. İmplant uygulanabilmesi için yeterli kemik hacminin olmaması durumunda, protezler tercih edilebilir ya da implant öncesi kemik grefti yapılması gerekebilir. Yaşlı bireyler ekonomik faktörleri de dikkate alarak daha uygun maliyetli protezleri seçebilir. İmplantlar daha uzun vadede avantajlı olsa da başlangıç maliyeti yüksektir.”
Hastaların tercihlerini sağlık koşulları, ekonomik durum, konfor ve estetik belirliyor
Yaşlı hastaların tercihlerini etkileyen faktörlere de değinen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, sağlık koşulları, ekonomik durum, konfor ve estetiğin tercihleri belirlediğini aktardı:
“Cerrahi işlemden kaçınanlar, kalp ya da şeker hastalığı gibi sağlık sorunları olanlar genellikle protez tercih eder. İmplantların yüksek maliyeti, bazı yaşlı hastaların protezi seçmesine neden olur. İmplantlar daha konforlu bir çözüm sunarken, protezlerin çıkarılıp takılabilmesi bazı yaşlılar için zahmetli olabilir. İmplantlar, doğal dişlere en yakın sonuçları sunduğu için estetik kaygıları olan hastalar tarafından tercih edilir.”
İmplantlar çene kemiğini koruyarak uzun vadede yüz yapısının bozulmasını engelliyor
İmplantların sabit ve doğal bir diş hissi sağladıkları için yaşlı bireylerin günlük yaşamında daha fazla rahatlık sunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Konuşma ve yeme gibi günlük aktivitelerde protezlere göre daha fazla avantaj sağlarlar. Ayrıca, implantlar çene kemiğini koruyarak uzun vadede yüz yapısının bozulmasını engeller.” dedi.
Özellikle tam hareketli olan protezlerinse, belirli bir adaptasyon süresi gerektirdiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yemek yeme, konuşma esnasında zaman zaman rahatsızlık yaratabilir. Ayrıca protezlerin düzenli olarak temizlenmesi ve yenilenmesi gerekebilir.
Sonuç olarak, yaşlı bireylerin yaşam kalitesi üzerinde implantlar daha fazla olumlu etki yaratırken, maliyet ve sağlık durumu gibi faktörler bu tercihi kısıtlayabilir. Uygun koşullarda implantlar daha uzun ömürlü ve rahat bir çözüm sunar.”
Muhabir: Burhan Arar/Bülten